LOFT KAFA

MEET REAL COFFEE


U svakom trenutku možete odabrati jednu od 5 kafa po Vašem ukusu. Birajte između intenzivnih, kremastih, citrusnih ili mlečnih aroma, kao i koji način pripreme Vam više odgovara: espresso ili filter, sa ili bez mleka, sa različitim dodacima, kao i da li želite bezkofeinsku kafu. Evo i kraćih opisa kafa u ponudi:


Loft Premium Blend – mešavina četiri vrste arabike

(BRAZIL, COLOMBIA, COSTA RICA, GUATEMALA )
tamnije pržena, intenzivnijeg ukusa, punijeg tela, savršena u kombinaciji sa mlekom.

Brazil/Indija – mešavina dve vrste arabike

intezivan blend, izraženih slađih aroma orašastih plodova i mlečne čokolade.

Brazil – Specialty Coffee

kafa koja potiče iz Brazilu, bogatog ukusa, kremaste teksture, srednjeg stepena prženja

Etopija/Indonezija – Organic Coffee

mešavina dve organski gajene arabike, ovaj blend citrusnih aroma je srednje pržen

El Salvador – Single Origin

svetlo pržena kafa, laganog tela i citrusnog aftertaste-a.

Specijal dana

Za sve naše redovne goste i one ostale spremne za istraživanje sveta kafe, svaki dan imamo u ponudi i po jednu kafu iz specifičnih zemalja koje proizvode kafu: Perua, Kolumbije, Kenije, Nikaragve, Malavija i još mnogo drugih.

BREW BAR


Od alternativnih načina pripreme, naši barista za Vas mogu pripremiti Chemex, V60, Syphon, Aeropress i Cold Brew. Zajedničko ovim metodama pripreme kafe je filter koji će Vašoj kafi dati slabije telo u poređenju sa espresso metodom pripreme. Preporučljivo je koristiti svetlije pečeno zrno kafe koje će dati kafi više karaktera, citrusnost i romatičnost. Za sve one koji su spremni da probaju kafu u nekom drugom izdanju.

Svaka nacija ima svoju kulturu ispijanja kafa, koja ponekada prestaje da bude napitak i postaje društveni događaj. Mora da je zato tako teško promeniti ustaljene navike. Srećom, kultura kafe se menja brzo i kod nas. Manje su popularne hemijski obrađene instant kafe, a kremasti cappuccino i citrusni espresso imaju sve više ljubitelja. Sve češće čujemo izraze kao što su arabika, single origin, blend, kafa iz Brazila, Kostarike ili Etiopije, organska kafa, fair trade i mnogi drugi, a posebno mesto zauzima i barista – profesionalac koji priprema ove sjajne napitke. Kafa se u Loftu melje u trenutku poručivanja, a svaki gost može znati iz koje tačno države potiču zrna sa kojima je pripremljena njihova kafa. Posebno se cene specialty kafe, odabrana najkvalitetnija zrna arabike. Arabika je zaslužno sve popularnija, sa prirodno niskim nivoom kofeina i prepuna esencijalnih ulja koja su odgovorna za sve arome koje možemo osetiti u ovim kafama.

Arabika se smatra superiornom vrstom kafe u poređenju sa robustom. Raste na višim nadomorskim visinama i zahtevnija je za odgaranje. Poseduje veći sadržaj esencijalnih ulja i manju količinu kofeina. Izuzetno je aromatična i izražajna, a njene karakteristike dosta zavise i od intenziteta prženja.

Specialty coffee čine zrna vrhunskog kvaliteta pažljivo pržena da bi dostigla svoj maksimalni potencijal, a zatim pripremljena po utvrđenim standardima. Zrna ne smeju imati defekte i moraju biti ocenjena sa 80 ili više bodova na skali od 100 bodova.

Blend se dobija mešanjem dve ili više različitih kafa da bi se formirala kafa posebnih arakteristika: jačeg tela, intenzivnijih aroma ili specifičnog after taste-a.

Single origin kafe su one koje rastu u jednom užem geografskom regionu. Nekada se radi o zrnima sa jedne farme ili o posebnoj selekciji zrna iz jedne zemlje, po kojoj ove kafe i nose ime.

”Pojas kafe” – pojas oko ekvatorijalne zone u kome su odlični uslovi za gajenje biljke kafe unutar koga su se vremenom formirale mikro zone koje kafama daju jedinstven pečat.