About usWhere stories begin

Ideja LOFT-a je od samog početka bila jasna: postaviti takav koncept u Novom Sadu koji će obuhvatati: odličan proizvod, pažljivo osmišljenu ponudu, sjajnu lokaciju, prijatan i inovativan enterijer, mlade ljudi koji mogu da prenesu sve naše vrednosti – i sve to upakovati na najprirodniji mogući način u jedan prepoznatljiv doživljaj za našeg gosta, koji je centar naše pažnje. Te vrednosti prevazilaze granice našeg grada i naše zemlje, a nama je drago što potvrdu za to dobijamo svakodnevno od naših gostiju. Preuzeli smo na sebe i zabavnu ulogu edukatora, upoznajući radoznalu publiku o specifičnim kafama, craft pivima, vinima ili nekom hranom koju do sada nisu imali prilike da probaju. Iza cele ideje stoji mlad tim, koji znanjem, energijom i trudom svaki dan dočeka na stotine gostiju.

Omiljeno mesto u gradu

Kada je reč o enterijeru, komentarima naših gostiju nema kraja. Sedeli u bašti ili unutra, uvek nađu priliku da izdvoje njima omiljeni detalj: naš bar u keramici, naša dvokrilna vrata, kuhinju na galeriji, rasvetu, njihovu omiljenu stolicu. Pozivamo Vas da pronađete Vaš omiljeni kutak.

 • Loft Downtown

  #loftdowntown

  Njegoševa 2

  21000 Novi Sad
  Tel: +381 60 070 11 71
  E-mail: rezervacije@loftcafe.rs

  Ponedeljak - Četvrtak: 08-00h
  Petak - Subota: 08-01h
  Nedelja: 08-00h

 • Loft Rooftop

  #loftrooftop

  TC Promenada

  21000 Novi Sad
  Tel: +381 66 50 70 231
  E-mail: rezervacije@loftcafe.rs

  Ponedeljak - Četvrtak: 08-23h
  Petak - Subota: 08-01h
  Nedelja: 08-23h

 • Loft Campus

  #loftcampus

  Stražilovska 37

  21000 Novi Sad
  Tel: 064 491 00 34
  E-mail: rezervacije@loftcafe.rs

  Radnim danima: 08-19h
  Subotom: 08-17h
  Nedelja: zatvoreno

 • Loft Factory

  #loftfactory

  Futoški put 93B

  21000 Novi Sad
  Tel: 061 308 31 84
  E-mail: rezervacije@loftcafe.rs

  Ponedeljak - Četvrtak: 08-23h
  Petak - Subota: 08-01h
  Nedelja: 08-23h

 • Loft Roastery

  #loftroastery

  Futoški put 93B

  21000 Novi Sad

 • Loft River

  #loftriver

  Štrand, leva strana, ulaz br. 4 (pored Danubiusa)

  21000 Novi Sad
  Tel: 064 491 00 34

  Ponedeljak - Četvrtak: 09-00h
  Petak - Subota: 09-01h
  Nedelja: 09-00h

Meet real coffee

Meet real coffee

#loftroastery #loftspecialty

Zrno gde doživljaj kafe počinje

Zrnogde doživljaj kafe počinje

U svakom trenutku možete odabrati jednu od 5 kafa po Vašem ukusu. Birajte između intenzivnih, kremastih, citrusnih ili mlečnih aroma, kao i koji način pripreme Vam više odgovara: espresso ili filter, sa ili bez mleka, sa različitim dodacima, kao i da li želite bezkofeinsku kafu. Evo i kraćih opisa kafa u ponudi:

 • Loft Premium Blend
  Loft Premium Blend

  Loft Premium Blendmešavina tri vrste arabike

  (Ethiopia, Colombia, Brasil)
  Srednje pržena. Izraženih voćnih nota iblage citrusnosti. Srednjeg tela, ujednačenog ukusa i izbalansiranosti. Savršena za ljubitelje arabike pri ispijanju espresso-a.

 • Brasil / India
  Brasil / India

  Brasil / Indiamešavina dve vrste arabike

  Moonsoned Malabar - monsunski vetrovi daju joj note dima, cigarete, crne čokolade i orašastih plodova. Punog tela, izražene gorčine, jakog aftertaste-a pri ispijanju espressa.

 • Ethiopia-Guji
  Ethiopia-Guji

  Ethiopia-GujiOrganic

  Single Origin organska Arabika iz Guji regiona. Odlikuju je fine nijanse čokoladnog ukusa i jake arome koštunjavog voća i pomorandžinog cveta.

 • Ethiopia-Sidamo
  Ethiopia-Sidamo

  Ethiopia-SidamoOrganic

  Uzgajana na 1600-1900m nadmorske visine, što direktno utiče na kvalitet zrna. Cvetnih ukusa i idealnog balansa citrusnosti i izraženog tela.

 • Ethiopia-Mocca-Abysinian
  Ethiopia-Mocca-Abysinian

  Ethiopia-Mocca-Abysinian

  Istorija kafe počinje u drevnoj Abisiniji. Ručno brana i sušena prirodnim putem. Podsetiće vas na najfiniju crnu čokoladu, snažnog "tela" i fino izbalansiranog punog, a ipak slatkastog ukusa.

 • Specijal dana
  Specijal dana

  Specijal danaiz sveta kafe

  Za sve naše redovne goste i one ostale spremne za istraživanje sveta kafe, svaki dan imamo u ponudi i po jednu kafu iz specifičnih zemalja koje proizvode kafu: Perua, Kolumbije, Kenije, Nikaragve, Malavija i još mnogo drugih.

Brew Bar

Od alternativnih načina pripreme naši baristi za Vas mogu pripremiti Chemex, V60, Syphon, Aeropress i Cold Brew. Zajedničko ovim metodama pripreme kafe je filter koji će Vašoj kafi dati slabije telo u poređenju sa espresso metodom pripreme. Koristimo "Single Origin" kafe svetlije pečenog zrna zbog oslobađanja više svojstava i karakteristika svake od kafa u našoj ponudi.

Za sve koji su spremni da probaju kafu u nekom drugom izdanju.

Coffee culture

Coffee culturekafa kao društveni događaj

Svaka nacija ima svoju kulturu ispijanja kafa, koja ponekada prestaje da bude napitak i postaje društveni događaj. Mora da je zato tako teško promeniti ustaljene navike. Srećom, kultura kafe se menja brzo i kod nas. Manje su popularne hemijski obrađene instant kafe, a kremasti cappuccino i citrusni espresso imaju sve više ljubitelja. Sve češće čujemo izraze kao što su arabika, single origin, blend, kafa iz Brazila, Kostarike ili Etiopije, organska kafa, fair trade i mnogi drugi, a posebno mesto zauzima i barista – profesionalac koji priprema ove sjajne napitke. Kafa se u Loftu melje u trenutku poručivanja, a svaki gost može znati iz koje tačno države potiču zrna sa kojima je pripremljena njihova kafa. Posebno se cene specialty kafe, odabrana najkvalitetnija zrna arabike. Arabika je zaslužno sve popularnija, sa prirodno niskim nivoom kofeina i prepuna esencijalnih ulja koja su odgovorna za sve arome koje možemo osetiti u ovim kafama.

Coffee rečnik

Coffee rečniks one strane bara

Arabika se smatra superiornom vrstom kafe u poređenju sa robustom. Raste na višim nadomorskim visinama i zahtevnija je za odgajanje. Poseduje veći sadržaj esencijalnih ulja i prirodnih šećera i manju količinu kofeina u odnosu na Robustu. Izuzetno je aromatična i izražajna, a njene karakteristike dosta zavise i od intenziteta prženja.

Specialty coffee čine zrna vrhunskog kvaliteta pažljivo pržena da bi dostigla svoj maksimalni potencijal, a zatim pripremljena po utvrđenim standardima. Zrna ne smeju imati defekte i moraju biti ocenjena sa 80 ili više bodova na skali od 100 bodova.

Blend se dobija mešanjem dve ili više različitih kafa da bi se formirala kafa posebnih arakteristika: jačeg tela, intenzivnijih aroma ili specifičnog after taste-a.

Single origin kafe su one koje rastu u užem geografskom regionu (macro-lot), na jednoj plantaži ili čak njenom delu (tzv. micro-lot). Nekada se radi o zrnima sa jedne farme ili o posebnoj selekciji zrna iz jedne zemlje, po kojoj ove kafe i nose ime.