Meet real coffee
#loftroastery #loftspecialty
U svakom trenutku možete odabrati jednu od 5 kafa po Vašem ukusu. Birajte između intenzivnih, kremastih, citrusnih ili mlečnih aroma, kao i koji način pripreme Vam više odgovara: espresso ili filter, sa ili bez mleka, sa različitim dodacima, kao i da li želite bezkofeinsku kafu. Evo i kraćih opisa kafa u ponudi:
(Ethiopia, Colombia, Brasil)
Srednje pržena. Izraženih voćnih nota iblage citrusnosti. Srednjeg tela, ujednačenog ukusa i izbalansiranosti. Savršena za ljubitelje arabike pri ispijanju espresso-a.
Moonsoned Malabar - monsunski vetrovi daju joj note dima, cigarete, crne čokolade i orašastih plodova. Punog tela, izražene gorčine, jakog aftertaste-a pri ispijanju espressa.
Single Origin organska Arabika iz Guji regiona. Odlikuju je fine nijanse čokoladnog ukusa i jake arome koštunjavog voća i pomorandžinog cveta.
Uzgajana na 1600-1900m nadmorske visine, što direktno utiče na kvalitet zrna. Cvetnih ukusa i idealnog balansa citrusnosti i izraženog tela.
Istorija kafe počinje u drevnoj Abisiniji. Ručno brana i sušena prirodnim putem. Podsetiće vas na najfiniju crnu čokoladu, snažnog "tela" i fino izbalansiranog punog, a ipak slatkastog ukusa.
Za sve naše redovne goste i one ostale spremne za istraživanje sveta kafe, svaki dan imamo u ponudi i po jednu kafu iz specifičnih zemalja koje proizvode kafu: Perua, Kolumbije, Kenije, Nikaragve, Malavija i još mnogo drugih.
Od alternativnih načina pripreme naši baristi za Vas mogu pripremiti Chemex, V60, Syphon, Aeropress i Cold Brew. Zajedničko ovim metodama pripreme kafe je filter koji će Vašoj kafi dati slabije telo u poređenju sa espresso metodom pripreme. Koristimo "Single Origin" kafe svetlije pečenog zrna zbog oslobađanja više svojstava i karakteristika svake od kafa u našoj ponudi.
Za sve koji su spremni da probaju kafu u nekom drugom izdanju.
Svaka nacija ima svoju kulturu ispijanja kafa, koja ponekada prestaje da bude napitak i postaje društveni događaj. Mora da je zato tako teško promeniti ustaljene navike. Srećom, kultura kafe se menja brzo i kod nas. Manje su popularne hemijski obrađene instant kafe, a kremasti cappuccino i citrusni espresso imaju sve više ljubitelja. Sve češće čujemo izraze kao što su arabika, single origin, blend, kafa iz Brazila, Kostarike ili Etiopije, organska kafa, fair trade i mnogi drugi, a posebno mesto zauzima i barista – profesionalac koji priprema ove sjajne napitke. Kafa se u Loftu melje u trenutku poručivanja, a svaki gost može znati iz koje tačno države potiču zrna sa kojima je pripremljena njihova kafa. Posebno se cene specialty kafe, odabrana najkvalitetnija zrna arabike. Arabika je zaslužno sve popularnija, sa prirodno niskim nivoom kofeina i prepuna esencijalnih ulja koja su odgovorna za sve arome koje možemo osetiti u ovim kafama.
Arabika se smatra superiornom vrstom kafe u poređenju sa robustom. Raste na višim nadomorskim visinama i zahtevnija je za odgajanje. Poseduje veći sadržaj esencijalnih ulja i prirodnih šećera i manju količinu kofeina u odnosu na Robustu. Izuzetno je aromatična i izražajna, a njene karakteristike dosta zavise i od intenziteta prženja.
Specialty coffee čine zrna vrhunskog kvaliteta pažljivo pržena da bi dostigla svoj maksimalni potencijal, a zatim pripremljena po utvrđenim standardima. Zrna ne smeju imati defekte i moraju biti ocenjena sa 80 ili više bodova na skali od 100 bodova.
Blend se dobija mešanjem dve ili više različitih kafa da bi se formirala kafa posebnih karakteristika: jačeg tela, intenzivnijih aroma ili specifičnog after taste-a.
Single origin kafe su one koje rastu u užem geografskom regionu (macro-lot), na jednoj plantaži ili čak njenom delu (tzv. micro-lot). Nekada se radi o zrnima sa jedne farme ili o posebnoj selekciji zrna iz jedne zemlje, po kojoj ove kafe i nose ime.